Άρθρα

Την Παρασκευή 13/10/2017 στο Athens Metro Mall, η Κωνσταντίνα Αρβανίτη, ψυχολόγος του Art Of Living, μίλησε στο 2ο SHAPE Food Workshop που διοργάνωσε το περιοδικό SHAPE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Η κ. Αρβανίτη, μας ανέλυσε τον τρόπο που πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε όλων των ειδών τις τροφές.

Της Ελένης Παπαδοκωνσταντάκη

Η μελαγχολία και θλίψη είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα συναισθήματα ως αντίδραση του οργανισμού σε  ένα τραυματικό- πιεστικό γεγονός (πένθος, απόρριψη, κάποια ασθένεια, διαζύγιο). Όταν όμως η διάρκεια και η ένταση των συναισθημάτων αυτών είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε αρχίζει να διαφαίνεται η Κατάθλιψη. Η απελπισία και η εγκατάλειψη έχουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα του ατόμου.

Της Κωνσταντίνας Αρβανίτη

“Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”. Ν. Καζαντζάκης

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν αναγνωρίζετε την ευτυχία τη στιγμή που σας χτυπάει την πόρτα;
Παρόλο που είναι δύσκολο να ορίσουμε την ευτυχία, ωστόσο είναι σημαντικό να την αναγνωρίσουμε στα απλά καθημερινά πράγματα.

Της Μαγδαληνής – Νικόλ Κορδέλλα

Το παιχνίδι θεωρείται ότι αποτελεί κύρια δραστηριότητα των παιδιών και παράλληλα κεντρικό ζήτημα στη διεπιστημονική έρευνα της παιδικής ηλικίας στον αιώνα μας. «Το παιχνίδι είναι αρχαιότερο από τον πολιτισμό»(Χουϊζίνγκα).  H ύπαρξη πολιτισμού προϋποθέτει πάντα την ύπαρξη ανθρώπινης κοινωνίας, ενώ η ύπαρξη  του παιχνιδιού δεν έχει αυτή την προϋπόθεση. Για παράδειγμα οι απλούστερες μορφές παιχνιδιού εμφανίζονται ακόμα και στα ζώα (Αντωνιάδης,1994).Το παιχνίδι θεωρείται το κέντρο της παιδικής ηλικίας.

Της Ελένης Παπαδοκωνσταντάκη

Γιατί ζηλεύουμε;

Πως επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Η ζήλια είναι ένα γνωστό σε όλους μας αίσθημα. Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε αισθανθεί έστω μια φορά στη ζωή μας. Η γκρίνια, η αποστασιοποίηση, η επιθετικότητα, η κτητικότητα, η καχυποψία, η απαίτηση να γνωρίζουμε τι κάνει ο σύντροφός μας κάθε στιγμή είναι οι πιο συχνές εκφράσεις ζήλιας.