Υπηρεσίες Διαχείρισης Άγχους

Φροντίζω τον εαυτό μου – Διαχειρίζομαι το άγχος μου

Το άγχος δεν έχει μόνο αρνητική επίδραση στη ζωή του ανθρώπου. Χωρίς αυτό δεν θα μπαίναμε σε κατάσταση εγρήγορσης και δεν θα κινητοποιούμασταν για να αποφύγουμε κινδύνους. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι όσο οι άνθρωποι φοβούνται την ύπαρξη του άγχους στη ζωή τους τόσο αυξάνεται η έντασή του. Χρειάζεται λοιπόν να αποδεχτούμε ότι υπάρχει στη ζωή μας και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ένταση αλλά και στη διάρκεια του.

Αν τα επίπεδα του άγχους είναι υψηλά και η χρονική διάρκεια που είμαστε αγχωμένοι είναι μεγάλη τότε το άγχος που μέχρι τώρα μας κινητοποιούσε αρχίζει να μας δυσκολεύει και να μας επηρεάζει αρνητικά. Και αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεται να περάσουμε στη διαχείριση του άγχους που νιώθουμε.

Ωστόσο για την διαχείριση του άγχους κάποιες από τις στρατηγικές που αναπτύσσουμε, ενώ στιγμιαία νιώθουμε να μειώνουν το άγχος μας αντιθέτως, το αυξάνουν. Τέτοιου είδους «στρατηγικές» μπορεί να είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση ή μείωση φαγητού, η κατανάλωση αλκοόλ/ναρκωτικών, ο υπερβολικός ύπνος ή ο περιορισμός αυτού, η απομόνωση από ανθρώπους ή δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, η συνεχόμενη αναβλητικότητα και, τέλος, η εκτόνωση του άγχους με φωνές ή και φυσική βία.

Όμως φροντίζοντας τον εαυτό μας, μπορούμε να διαχειριστούμε και να περιορίσουμε σημαντικά το άγχος στη ζωή μας. Συγκεκριμένα:

Σωματικά: Διατροφή, ύπνος, άσκηση, χαλάρωση. Ένα δυνατό υγιές σώμα μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα σε οτιδήποτε συμβεί.

Νοητικά: Διαχείριση σκέψης. Όταν συμβαίνει κάτι, πρώτα σκεφτόμαστε το γεγονός και στη συνέχεια ακολουθεί το συναίσθημά μας.  Επομένως αν αξιολογήσω πρώτα και διαχειριστώ αυτό που σκέφτομαι θα με βοηθήσει στο να διαχειριστώ και αυτό που νιώθω.

Συναισθηματικά: Αναγνωρίστε τα συναισθήματά, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όριά σας. Φερθείτε στον εαυτό σας με αγάπη και συμπόνια. Εκφράστε και διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, παράλληλα εισάγετε τη θετικότητα, αυτές τις όμορφες στιγμές και σκέψεις, ώστε να αποφορτίζεστε από την έντονη ζωή σας!

Πνευματικά: Αυτού του είδους η φροντίδα περιλαμβάνει προσευχή, διαλογισμό, εθελοντισμό και γενικά οτιδήποτε ενισχύει την αίσθηση ότι «υπάρχει ένας σκοπός μεγαλύτερος από εμάς».

Διαπροσωπικά: Αναζητήστε και Δημιουργήστε νέες σχέσεις με ανθρώπους. Αναζωογονήστε και δώστε χώρο και χρόνο στις ήδη υπάρχουσες. Αναπτύξτε ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο μπορείτε να στηριχθείτε, να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη.

Εξετάστε τις ισορροπίες στη ζωή σας. Επανεξετάστε το χρόνο της εργασίας, σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνετε στον εαυτό σας, στην οικογένειά σας, στους φίλους σας, στα χόμπι σας κλπ. Μην διστάσετε να ξαναμοιράσετε την «πίτα», σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση στη ζωή σας.

Διασκεδάστε! Ενσωματώστε το γέλιο, το παιχνίδι και την «ελαφρότητα» της ζωή στην καθημερινότητά σας. Δεν είναι όλα τα πράγματα σοβαρά! Το χιούμορ είναι ζωτικής σημασίας.

Προσέξτε το σύνδρομο του σωτήρα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οφείλουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους (ακόμα και αν δεν την έχει ζητήσει κάποιος). Αυτό τους οδηγεί να επωμίζονται ευθύνες και προβλήματα άλλων.

ΑΣΚΗΣΗ:

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΧΟΥΣ

Γράψετε τρεις δραστηριότητες στον εργασιακό χώρο ή στο σπίτι σας, που όταν ασχολείστε με αυτές έχετε πολύ άγχος.

1.

2.

3.

Γράψετε τρεις δραστηριότητες στον εργασιακό χώρο ή στο σπίτι σας, που όταν ασχολείστε με αυτές δεν έχετε άγχος.

1.

2.

3.

Συνήθως η ζωή έχει θετική και αρνητική πλευρά, χρειάζεται να βρούμε την θετική της όψη και να μην την παραβλέπουμε. Να βασιστούμε σ’ αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και όχι σ’ αυτά που μας πιέζουν.