Αν και με καταγωγή από Καστοριά και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη…η απόφαση λήφθηκε…όχι φέτος Χαλκιδική… αλλά ένα νησί κοντά στην Αττική, με Κυκλαδίτικα στοιχεία και χαρακτήρα. Χαρακτήρα σε παραλίες, Χώρα, φαγητό, διαμονή, εικόνες από αυτές που σε γεμίζουν για το χειμώνα που θα έρθει!
Συζητήσεις με φίλους, γνωστούς, ξαδέρφια, όπως συνήθως, και …… μας προέκυψε Τζιά (Κέα). Καταλύτης οι Κατερίνα και Σπύρος, πραγματικοί influencers για το νησί τους (έτσι το αισθάνονται), και να’ μαστε στο Λαύριο και από εκεί σε 1 ώρα στη Τζιά.
Ήδη από το ψάξιμο στο διαδίκτυο αντιλήφθηκα ότι οι εναλλακτικές, όπως και στα περισσότερα νησιά, είναι πολλές …όρεξη να έχεις!
Από το λιμάνι, ακολούθησα τις οδηγίες για τα Ξύλα. 5 Km χωματόδρομου που οδήγησαν σε ένα καλαίσθητο studio με υπέροχη θέα! Η Ευαγγελία μας περίμενε με χαμόγελο και πρακτικές οδηγίες για τις 12 μέρες διαμονής που θα ακολουθούσαν. Πολύ καλή επαγγελματίας!
Η θέα στην παραλία καταπληκτική και τo ηλιοβασίλεμα μοιάζει μαγικό!Η παραλία ακριβώς από κάτω. Εξαιρετική!
Η Τζιά διαθέτει πολλές και αξιόλογες παραλίες. Τα Ξύλα είναι σίγουρα μια από αυτές, για τη φυσική της ομορφιά. Ο Ανδρέας και τα υπόλοιπα παιδιά φροντίζουν για τις ξαπλώστρες και τα βασικά αναψυκτικά και μπυρίτσες. Η υπόλοιπη παραλία διατίθεται σε όσους έχουν τη δική τους ομπρέλα και ….υπόλοιπα συνοδευτικά.
Τις μέρες που ο αέρας είναι έντονος, πάμε για Κούνδουρο….σιγουράκι από άποψη θάλασσας. Ήρεμα νερά, οργανωμένη παραλία με όλη την καλή σημασία της έννοιας οργάνωση: άψογο service με το πρώτο κάλεσμα, τακτικότατη συλλογή απορριμμάτων, φροντίδα για τον Όλιβερ και αληθινά χαμόγελα και ευγένεια, ακόμα και τις ώρες που η άμμος έκαιγε και οι παραγγελίες πέφταν βροχή!
Ο Όλιβερ!
Αφήσαμε για την επόμενη φορά παραλίες όπως Σπαθί, Βρόσκοπος, Καλόγηρος Καλυδονίχι, Συκαμιά, Καλησκιά κλπ….
Είπαμε είναι πολλές….
Πηγαίνοντας προς Κούνδουρο, μετά το λιμάνι ( στη Τζιά όπου και να πας περνάς από το λιμάνι), είναι ο Μυλοπόταμος και τα προϊόντα Αρισταίος με το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού (απίστευτο σύκο αμπουρκούνα -τοπική ποικιλία-), τις μακαρούνες και τα ζυμαρικά του. Το μέλι είναι ξακουστό προϊόν της γης της Τζιάς με αρκετούς παραγωγούς και μάλιστα νέους να ενισχύουν τη δυναμική αυτού του ξεχωριστού προϊόντος. Επίσης, ξεχωρίζουν η Λόζα, το παστό χοιρινό, με την έντονη γεύση, το Ξυνό, μαλακό άσπρο τυρί που το όνομά του τα λέει όλα και το διάσημο Ξεροτύρι Τζιάς.
Και εδώ έρχεται το Τυράκειον … Τυροκομείο Τζιάς (πλέον και Αθήνας) που φιγουράρει σε όλες τις λίστες των must για τη Τζιά αλλά και στη λίστα των προτεινόμενων από το δίκτυο Aegean Cuisine, για την προβολή της τοπικής παραγωγής και τη σύνδεσή της με τη γαστρονομία. Με δύναμή του την πρώτη ύλη κάνει και υπέροχα παγωτά! ….Ξεχώρισα τη γεύση ριζόγαλο!
Αλλά να μην αδικήσω και τον γείτονά του…τον Φιλάκια, με παγωτό που ‘’τρως μόνον στην Ιταλία’’!
Άκουσα (και θα διαβάσετε σε οδηγούς για τη Τζιά) για τους περίφημους περιπάτους…. ένα δίκτυο μονοπατιών με συνολικό μήκος 35χλμ, για παράδειγμα στο μοναστήρι της Καστριανής, σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Τζιάς, ….αλλά και πολλές άλλες διαδρομές με ποικιλία στο βαθμό δυσκολίας.
Μία διάσημη διαδρομή είναι αυτή με προορισμό τον Λέοντα της Τζιάς. Αφού κάνετε τη βόλτα σας στα σοκάκια της Ιουλίδας, με το χρόνο να αφήνει τα σημάδια σε πόρτες, κάγκελα, παράθυρα, στέγες κάθε σπιτιού δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αισθητική με εικόνες που θυμίζουν παλιές Ιταλικές πόλεις, κατευθυνθείτε προς την ανατολική έξοδο και από εκεί ακολουθήστε το αρκούντως εύκολο μονοπάτι. Σε περίπου 20 λεπτά θα συναντήσετε στα αριστερά σας τη διακλάδωση που οδηγεί στον αρχαίο Λέοντα, μετά από μία σχετικά απότομη κατάβαση. Το λιοντάρι πάνω στο βράχο είναι ο πρωταγωνιστής πολλών μύθων, με τον επικρατέστερο να τον θέλει να κατασκευάζεται από τον Δία, για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις νύμφες που άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του νησιού.
Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες προτάσεις φαγητού, ξεχωρίζω τις Εννέα Κόρες στο Βουρκάρι για τα εξαιρετικά ψάρια και ψαρικά. Από χταποδάκι και μύδια μέχρι πετροσωλήνες, φρέσκα ψάρια και αστακομακαρονάδες. Η έκπληξη είναι το cheesecake! …(ανάμεσα σε πολλές άλλες …γλυκές εκπλήξεις).
Μου άρεσε και η Στροφή του Μίμη για φρέσκο ψάρι με τις πατούσες μας βυθισμένες στην άμμο και τις πάπιες να ….τρομοκρατούν τον …γενναίο Όλιβερ!
Στο Τζιώτικο Ραβαΐσι στην Κορησσία εξαιρετικός γύρος και ψητά!…ισχύει το κλασσικό…γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο φαγητό!
Η Χώρα της Τζιάς, η Ιουλίδα. Για κάποιους η ομορφότερη των Κυκλάδων…μία Χώρα βγαλμένη από παραμύθι.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στον βράχο, με αρχαίες καταβολές και ένα μωσαϊκό σπιτιών που μετατρέπεται σε πορτοκαλί πίνακα σε κάθε ηλιοβασίλεμα. Στα ανηφορικά σοκάκια της, θα βρεις όχι μόνο ωραίους περιπάτους αλλά και πολλά μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά για να φας και να πιείς τον καφέ σου.
Στο Στέκι στην Χώρα, για εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό με υπέροχη θέα. Δοκίμασε οπωσδήποτε τον κόκορα, τους κεφτέδες και τους λαχανοντολμάδες. Σπύρο, Κατερίνα εξαιρετική πρόταση και απολαυστική η παρέα σας! Αλλά και η επόμενη πρόταση σας, η Πιάτσα…εξαιρετική! …μας λείψατε…
Ο Γιάννης Παούρης με πολύ μεράκι επιμελείται μαγειρευτά, εξαιρετικό το παστίτσιο, κεφτεδάκια, σπιτική σπανακόπιτα, πολλές σαλάτες.
Δοκιμάσαμε την κρίθινη κουλούρα, λόζα και λουκάνικο καπνιστό. Η σημαία του ΠΑΟ…τυλιγμένη στον ιστό της…
Η Τζιά ως κοντινό νησί στις ακτές της Αττικής είναι εύκολος προορισμός Σαββατοκύριακου ενώ παράλληλα αν ψάξεις κάτι παραπάνω, να δεις όσα δεν βλέπουν οι πολλοί, θα ανακαλύψεις καλά κρυμμένες μικρές παραλίες, γωνιές που λες και σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις, γεύσεις που θα σε κερδίσουν.
Ήταν μόνο μερικές από τις υπέροχες 2021 στιγμές μας στη Τζιά … κάτι μου λέει πως θα επανέρθω για τις υπόλοιπες …