Το παιχνίδι, ως λέξη, είναι συνδυασμένη με την ευτυχία, την ξεγνοιασιά και τα παιδικά μας χρόνια… την ανέμελη παιδικότητά μας που μας αρέσει να σκεφτόμαστε, αναπολώντας τη με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας. Δεν είναι τυχαίο! Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή μας, ως μέσο ευεξίας. Πώς όμως βοηθά τα παιδιά μας; Πώς συμβάλλει ευεργετικά στην ανάπτυξή τους;
- Βοηθά στην κινητική ανάπτυξή τους. Πολλά παιχνίδια -ειδικά τα βρεφικά- είναι ειδικά μελετημένα για να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τη λεπτή του κινητικότητα μέσα από δραστηριότητες. Ακόμη, μπορούν το ενθαρρύνουν να κάνει τα πρώτα του βήματα.
- Βοηθά στη γνωστική ανάπτυξή τους. Μετά τους 6 μήνες κυρίως, υπάρχουν κατηγορίες εκπαιδευτικών παιχνιδιών που «μαθαίνουν» στα παιδιά γράμματα, σχήματα, αριθμούς χρώματα μέσα από λέξεις και τραγουδάκια. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί έρχεται σε επαφή με τις πρώτες του γνώσεις με ευχάριστο τρόπο.
- Βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξή τους. Το παιχνίδι είναι ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων, προσφέροντας χαρά, γέλιο, ικανοποίηση και επιβράβευση.
- Βοηθά στην ανάπτυξη της ομαδικότητας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα ομαδικά παιχνίδια είναι σημαντικά γιατί ενθαρρύνουν τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και τη συνεργασία, απαραίτητο εφόδιο για την κοινωνικοποίηση του ατόμου.
- Ψυχαγωγούν. Να μην ξεχνάμε το προφανές: ότι παίζοντας, περνάμε καλά και νιώθουμε όμορφα. Το παιχνίδι μας διασκεδάζει.
Η σωστή επιλογή παιχνιδιών απ’ τους γονείς πρέπει να γίνεται, πρώτα απ’ όλα, βάσει των κριτηρίων ασφαλείας τους και της ηλικιακής ομάδας για τα οποία είναι κατάλληλα.
Κάθε ηλικία έχει τα δικά της συναρπαστικά παιχνίδια!