Ύπνος. Ο καλύτερος φίλος μας όσον αφορά στην ξεκούραση. Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στη χαλάρωση. Η πιο μεγάλη μας ανάγκη μετά από μια απαιτητική ημέρα.
Με έναν καλό ύπνο αναζωογονούμαστε, ανανεωνόμαστε και ξυπνάμε πιο δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια να αδράξουμε κάθε στιγμή. Η παραγωγικότητα στο σπίτι ή τη δουλειά μας μπορεί να αυξηθεί καθώς η διαύγεια του μυαλού σίγουρα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ποιοτικό ύπνο ώστε να μπορέσουμε να αποκομίζουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, τα ευεργετικά οφέλη του;
Το στρες, τα προβλήματα και οι δύσκολες σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας ή ακόμα και να μειώσουν τις ώρες που κοιμόμαστε, γι’ αυτό κι εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να τον προστατεύσουμε, για το καλό της υγείας μας.
Ας δούμε μαζί μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να έχουμε έναν καλό ύπνο.
Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία δωματίου
Το υπνοδωμάτιο πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, δηλ. να μην έχει ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη.
Δώστε έμφαση στη Διατροφή σας
Προσπαθήστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό. Καλό είναι το βράδυ να τρώμε ελαφρά και όχι λιπαρά. Αποφύγετε την καφεΐνη 4-6 ώρες πριν τον ύπνο.
Αποφύγετε το Φως
Το υπνοδωμάτιό σας καλό είναι να είναι σκοτεινό, ώστε ο ύπνος σας να μην εμποδίζεται από φώτα έξω απ’ το παράθυρο. Κλείστε τα παντζούρια για να έχετε μείωση φωτός και θορύβου. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στο απόλυτο σκοτάδι, επιλέξτε έναν διακριτικό και χαμηλό φωτισμό.
Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
To tablet, το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής είναι προτιμότερο να απομακρύνονται απ’ το οπτικό μας πεδίο 1 ώρα πριν τον ύπνο ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στο μυαλό και τα μάτια μας να χαλαρώσουν.
Επιλέξτε ένα ποιοτικό υποαλλεργικό στρώμα
Η επιλογή ενός ποιοτικού στρώματος είναι πραγματική επένδυση καθώς μας βοηθά να έχουμε σωστή στάση σώματος την ώρα που κοιμόμαστε, βοηθώντας στη μείωση των μυοσκελετικών πόνων. Ρωτήστε τον ορθοπεδικό σας για το ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα για το σώμα σας. Συνήθως αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά στρώματα γιατί προκαλούν μεγαλύτερη πίεση στους ώμους και τους γοφούς καθώς και τα πολύ μαλακά για λόγους μυϊκής δυσκαμψίας.
Πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα κατά της αυπνίας.
Η φύση έχει προνοήσει και γι’ αυτό, προσφέροντάς μας χαλαρωτικά βότανα. Πριν τη χρήση τους, είναι καλό να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το ποιο είναι καταλληλότερο για εσάς ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας. Σας παραθέτουμε τα πιο δημοφιλή.
Τίλιο: Έχει καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα
Χαμομήλι: Ηρεμεί και γαληνεύει
Τip: Το αλκοόλ δεν βοηθά στον ξεκούραστο ύπνο, γιατί είναι ισχυρός αναστολέας του ύπνου REM.
Όσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόσο καλύτερα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή. Κάθε ώρα ύπνου, μετράει, γι’ αυτό είναι στο χέρι μας, να τις κάνουμε να είναι ποιοτικές και ωφέλιμες, όπως μας αξίζει!