Ένα βιβλίο για τον ξεριζωμό των προσφύγων που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Δυνατή γραφή που περιγράφει τα γεγονότα με λεπτομέρεια και γλαφυρότητα ενώ η έμφαση δίνεται στα έντονα συναισθήματα και στο βάθος των εμπειριών. Κοινωνικά δεδομένα και ήθη της εποχής ενώνονται, φτιάχνοντας ένα μείγμα από εικόνες που δημιουργούνται από λέξεις που αφήνουν το στίγμα τους.
Πλοκή:
Το δράμα των προσφύγων, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους με την Ανταλλαγή, προβάλλει μέσα από την αληθινή ιστορία της αναζήτησης των Μηνογλαίων, μιας οικογένειας Ρωμιών που, στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, φεύγοντας από το Χονάζ, εμπιστεύτηκε τα προικιά των κοριτσιών της στους Τούρκους γείτονες. Ο Κεμάλ Γιαλτσίν, ο εγγονός του Τούρκου γείτονα, ξεκινά την οδύσσεια της αναζήτησης των Μηνογλαίων συλλέγοντας στοιχεία από πρόσφυγες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, και ανακαλύπτει μέσα από μαρτυρίες τραγικά γεγονότα και καταστάσεις που ποτέ δεν είχε διανοηθεί.
Σήμερα, που το δράμα των προσφύγων είναι επίκαιρο όσο ποτέ, ο Κεμάλ Γιαλτσίν αφήνει, μέσα από το βιβλίο του, να ακουστούν οι φωνές αυτών που οδηγήθηκαν στο μεγάλο ξεριζωμό, χωρίς κανείς ποτέ να τους ρωτήσει, χωρίς να τους δοθεί δικαίωμα λόγου. Μια διαφορετική προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από τις μαρτυρίες απλών ανθρώπων και από τις δύο χώρες.
Συγγραφέας: Γιαλτσίν Κεμάλ
Ο Κεμάλ Γιαλτσίν γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Χονάζ του Ντενιζλί. Σπούδασε στη Διδασκαλική Σχολή του Γιονέν της Ισπάρτα και στην Ανώτερη Διδασκαλική Σχολή Τσάπα καθώς και στη Φιλοσοφική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Εργάστηκε ως καθηγητής σε διάφορα λύκεια της Τουρκίας. Εκτός από το βιβλίο Μια Προίκα Αμανάτι έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: Τα Ρόδα της Εξορίας και Η ‘Ανοιξη που ‘Αργησε καθώς και το βιογραφικό μυθιστόρημα Το Πάθος της Επιστήμης. Για το βιβλίο του Μια Προίκα Αμανάτι τιμήθηκε το 1998 με βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή της 75η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας και την 60ή επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ. Επίσης για το ίδιο βιβλίο τού απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας-Αμπντί Ιπεκτσί 1998» της εφημερίδας Μιλλιέτ. Το Νοέμβριο του 1999 του απονεμήθηκε στην Αθήνα και το ειδικό βραβείο «Ιπεκτσί» ελληνοτουρκικής φιλίας.