Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του, αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.
Το έργο είναι ένα συναρπαστικό δικαστικό δράμα, που φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους με τη συνείδησή τους. Στην ουσία οι 12 χαρακτήρες είναι πάνω – κάτω όλη η κοινωνία μας. Ο εγωιστής που δεν παραδέχεται το λάθος του, ο ρατσιστής που επιβάλλεται με τις φωνές του, ο φαινομενικά ελαφρόμυαλος που παρασύρεται από τη μάζα, ο καταπιεσμένος που δέχεται bullying, ο ήρεμος, ο ορθολογιστής με την τετράγωνη λογική, ο θυμωμένος εξαιτίας των κακών παιδικών του χρόνων, ο συντονιστής-διαιτητής, ο εργάτης που εκτελεί τις αποφάσεις του αφεντικού, ο αλλοδαπός ή αλλόθρησκος που βιώνει καθημερινά στο πετσί του τον ρατσισμό, αλλά και αυτός που στέκεται δίπλα στους αδύναμους και εναντιώνεται στην αδικία και την ψευτιά. Ο τελευταίος είναι και ο πιο συμπαθής ρόλος. Είναι αυτός που τολμάει να σηκώσει το χέρι, να δείξει τον ανθρωπισμό του μέσα από την αλήθεια και την αγάπη του. «Μη φοβηθείς να πράξεις αυτό που πρέπει και να σηκώσεις το χέρι, όταν οι άλλοι σιωπούν και χλευάζουν. Μίλα, πες την αλήθεια σου. Φώναξε τη. Δεν έχεις τίποτα πιο ιερό» είναι η φράση του έργου που καθηλώνει τους πάντες.
Η παράσταση που έστησε η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι άρτια, με συνεχή ροή και σαφή ζητούμενα από τους ηθοποιούς: έπρεπε να στήσουν μια ομάδα, με αντιθέσεις, στοιχεία συνοχής, με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, με οργή, κατανόηση και πειθώ. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που θα έχει ένα καλό δικαστικό δράμα. Με όπλο το εξαιρετικό κείμενο που δεν περιέχει περιττές ατάκες και διαλόγους, οι 12 ηθοποιοί, με το μερίδιο του ο καθένας, ξεδιπλώνουν τις πτυχές του χαρακτήρα τους, προκαλώντας ακραία συναισθήματα στο θεατή: αντιπάθεια, οίκτο, περιέργεια, κατανόηση, συμπάθεια, συμπόνια.
Μπορώ να σας πω πως ο προβληματισμός και τα μηνύματα που μας προσφέρει απλόχερα αυτή η παράσταση, είναι κάτι το μοναδικό.
Οι 12 ένορκοι :
Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς
Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός.
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή
Θέατρο Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, 11526