Η οικογένεια που έζησε 50 χρόνια σχιζοφρένειας και άλλαξε ό,τι γνωρίζουμε για αυτή.
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου!!!
«Οι Γυναίκες που Επιβίωσαν»
μας αποκαλύπτουν, με συναρπαστικό και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό τρόπο, τι πραγματικά συμβαίνει σε δύο θέματα πραγματικά ταμπού, που μας προκαλεί φρίκη ακόμη και η αναφορά σε αυτά: τη σχιζοφρένεια και την τοξικότητα της οικογένειας. Αλλά και κάτι ακόμη είναι πολύτιμο σε αυτό το βιβλίο. Μας δείχνει πώς είναι εφικτό, αν και όχι εύκολο, καθόλου εύκολο, να επιβιώσουμε και ίσως να ανθίσουμε παρά τις μικρές και μεγάλες τραγωδίες της ζωής μας.
Η οικογένεια Γκάλβιν μοιάζει οικογένεια πρότυπο. Μπαμπάς – αξιωματικός Αεροπορίας, μαμά – καλλιεργημένη και ικανότατη. Κάνουν 12 παιδιά, από το 1945 μέχρι το 1965. Είναι η εποχή της ευημερίας στις Η.Π.Α. Όλα σε αυτούς αλλά και γύρω τους είναι τέλεια.
Είναι πραγματικά όμως; Πόσο αυστηρός και ψυχρός είναι ο πατέρας; Πόσο άτεγκτη και control freak η μητέρα; Τι συμβαίνει μεταξύ τους; Γιατί υπάρχει τόση βία ανάμεσα στα αγόρια στο σπίτι; Γιατί όταν ο μεγάλος γιος είναι στο τέλος της εφηβείας του έχει ανεξέλεγκτες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές;
Τα 6 από τα 10 αγόρια τελικά καταλήγουν με διάγνωση σχιζοφρένειας. Ο ένας από αυτούς, ο πιο χαρισματικός και όμορφος, διαπράττει ένα φρικτό έγκλημα. Από κει και μετά τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.
Τα 2 κορίτσια, τα μικρότερα, καταφέρνουν όχι μόνο να ξεφύγουν από τη σχιζοφρένεια (γιατί; Πώς;) όχι μόνο να επιβιώσουν σε μια φρικτή πραγματικότητα, αλλά και να θεραπευτούν ώστε να βοηθήσουν τους άλλους, καθώς και να αφηγηθούν με αφοπλιστική ειλικρίνεια την ιστορία της οικογένειάς τους.
Ταυτόχρονα η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα για την ασθένεια. Πώς; Γιατί; Η απάντηση είναι ακόμη μία συναρπαστική πτυχή του βιβλίου, εκτός από την ιστορία του οικογενειακού saga.
Αυτό που συνέβη μέσα στο σπίτι της οδού Hidden Valley Road ήταν τόσο εκπληκτικό που οι Galvins έγιναν μία από τις πρώτες οικογένειες που μελετήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Χαρακτηριστικά ο συγγραφέας αναφέρει: «Οι πιθανότητες να υπάρχει έστω μια οικογένεια σαν αυτή, πολύ περισσότερο να παραμείνει αλώβητη για αρκετά μεγάλο διάστημα, ώστε να την ανακαλύψει κάποιος, είναι ανυπολόγιστα μικρές».
Ο Robert Kolker (Ρόμπερτ Κόλκερ) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. To βιβλίο του ‘‘Οι γυναίκες που επιβίωσαν’’ (Ίκαρος, 2021) κατέκτησε την κορυφή της λίστας των ευπώλητων των New York Times μόλις κυκλοφόρησε, ενώ ήταν ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς στην Washington Post, στην Wall Street Journal και πρώτο στη λίστα του People. Ήταν ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Barack Obama για το 2020 και επιλέχθηκε από τη λέσχη ανάγνωσης της Oprah.
Το βιβλίο του Lost Girls (2013) μπήκε στη λίστα των ευπώλητων και στον κατάλογο με τα 100 καλύτερα βιβλία της χρονιάς των New York Times και βρέθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς του περιοδικού Publishers Weekly.
Δημοσιογραφικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά New York, Bloomberg Businessweek, The New York Times Magazine, Wired, GQ, O Magazine, και Men’s Journal.
Ήταν υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Περιοδικού Τύπου και έχει τιμηθεί με το βραβείο Harry Frank Guggenheim 2011 για την Εξαιρετική Δημοσιογραφική Κάλυψη Αστυνομικού-Δικαστικού Γεγονότος από το Πανεπιστήμιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: https://elculture.gr/