Βάσει ορισμού στο Wiktionary, ως ταλέντο ορίζεται το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν.
Τα ταλέντα μας, με άλλα λόγια, είναι η κλίση μας σε έναν ή περισσότερους τομείς π.χ. μουσική, αθλητισμός, κατασκευές, χορός, τραγούδι, ξένες γλώσσες, μαθηματικά κ.ά.
Εδώ και χρόνια επικρατεί ο διαχωρισμός ότι ένα ταλέντο μπορεί να είναι είτε έμφυτο (δηλ. να το «έχεις» απ’ τη μέρα που γεννήθηκες) είτε επίκτητο (δηλ. να το αποκτήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου μέσω εμπειρίας, εκπαίδευσης, εξοικείωσης κτλ.).
Παρόλα αυτά, υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν ότι τα πάντα στον άνθρωπο π.χ. η εξυπνάδα καθορίζονται στην πραγματικότητα από τη ζωή που ζούμε και το περιβάλλον που επιδρά επάνω μας σε συνδυασμό φυσικά με τα γονίδιά μας.
Όποια κι αν είναι η θεωρία που πιστεύεις, ένα είναι σίγουρο: Ότι τα ταλέντα σου είναι καλό να μη μένουν αναξιοποίητα καθώς αποτελούν μέρος της προσωπικότητάς σου.
‘Όταν καλλιεργούμε τις δεξιότητες και τα ταλέντα μας, στην περίπτωση φυσικά που αυτά μας αρέσουν, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας, γεμίζουμε χαρά και αισθανόμαστε πλήρεις. Κάθε επίτευγμά μας είναι σημαντικό μέρος των στόχων και των ονείρων μας.
Κάνουμε τα hobby μας, μαθαίνουμε νέα πράγματα, αποκτάμε γνώση και τεχνογνωσία και προπαντός πάμε τον εαυτό μας ένα βήμα παρακάτω.
Κάθε ταλέντο μας είναι μια πτυχή του εαυτού μας και αντανακλά το «είναι» μας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας:
- Εκπαίδευση: Σεμινάρια, μαθήματα
- Πρακτική Άσκηση: Η εμπειρία έρχεται “on the job”
- Παρατήρηση. Κοιτάμε πώς το κάνουν οι άλλοι και παίρνουμε ιδέες και γνώση
- Συμβουλευτική: Ακούμε τις συμβουλές ανθρώπων που εμπιστευόμαστε και «φιλτράρουμε» ποιες μας ταιριάζουν και ποιες πρέπει να κρατήσουμε
- Εξοικείωση: Με οποιονδήποτε απ’ τους παραπάνω τρόπους
Αξιοποίησε τα ταλέντα σου και αγάπησέ τα ως μέρος του εαυτού σου!