Eίσαι pizza ή σουβλάκι lover; Το ίδιο και εμείς. Ειδικά όταν βγαίνουμε έξω με φίλους ή όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι… Ας μη μιλήσουμε δε για τα ΣΚ που καθόμαστε μπροστά στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά…
Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε το junk food όσο πιο υγιεινό γίνεται, μειώνοντας τις θερμίδες και τα λιπαρά και προσπαθώντας ναι μεν να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις αλλά χωρίς να το παρακάνουμε;
Eδώ μπορείς να διαβάσεις μερικά έξυπνα tips ώστε η αγαπημένη σου pizza ή το λατρευτό σου σουβλάκι να γίνει μια healthier συνήθεια.
Pizza:
Είτε κάνεις σπιτική είτε την παραγγέλνεις, μπορείς να τη φτιάξεις όπως θες:
- Αφαίρεσε τα πολλά αλλαντικά
- Πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά που δίνουν γεύση και την κάνουν πιο πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
π.χ. ελιές, ντομάτα, πιπεριές, πίκλες και γενικά ό,τι σου αρέσει αυτή την υπερ-κατηγορία. - Επίλεξε λεπτή ζύμη ώστε να μην την κάνεις πολύ «ψωμένια».
- Επίλεξε τυρί χαμηλών λιπαρών ή τη μισή ποσότητα απ’ ότι συνήθως.
Σουβλάκι:
Υπάρχουν πολλές ιδέες για να διατηρήσεις ωραία & πλούσια γεύση στο σουβλάκι σου αλλά παράλληλα να το κάνεις λιγότερο παχυντικό.
- Βάλε «αλάδωτη» πίτα ή πίτα ολικής άλεσης
- Υποκατάστησε τον χοιρινό γύρο ή τον γύρο κοτόπουλο με καλαμάκι κοτόπουλο στήθος ή μπούτι. Ειδικά το μπούτι έχει ακόμα πιο «ζουμερή» γεύση.
- Απόφυγε τη σος και βάλε γιαούρτι ή μουστάρδα
- Αφαίρεσε τις τηγανιτές πατάτες και πρόσθεσε πιο πολλά λαχανικά π.χ. ντομάτα, λάχανο, καρότο.
- Πρωτοτύπησε: μπορείς να προσθέσεις υλικά που συνήθως δεν θα τα σκεφτόσουν για το σουβλάκι σου: π.χ. μανιτάρια, πιπεριές κτλ.
Συμβουλή: Είτε για την pizza είτε για το σουβλάκι σου, φρόντισε τα υλικά που θα επιλέξεις να μη σου προκαλούν δυσανεξία ή αλλεργία. Συμβουλεύσου τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου για τους ιδανικούς συνδυασμούς τροφών για σένα.
Pizza και σουβλάκι, λοιπόν, στην υγιεινή version τους για να περάσεις καλά με την παρέα και τους αγαπημένους σου! Και μην ξεχνάς… κάθε γεύση είναι μια μοναδική εμπειρία!