Λαχανικό ή φρούτο; Φρούτο ή λαχανικό; Και τα δύο είναι ευεργετικά για την υγεία μας και τα δύο είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Υπάρχουν όμως κάποια «λαχανικά» που ενώ τα έχουμε καθιερώσει ως μέρος των γευμάτων μας και όχι τόσο ως υλικά για ζαχαροπλαστική ή ως δεκατιανό/απογευματινό/πρωινό, είναι τελικά φρούτα γιατί αποτελούν καρπούς που έχουν σπόρους. Δεν μας πάει το μυαλό… κι όμως ισχύει… επιστημονικά πάντα. Γιατί στη μαγειρική, έχουν όντως καθιερωθεί ως λαχανικά αφού τα ψήνουμε, τα βράζουμε, τα τηγανίζουμε ή κάποια τα τρώμε ωμά μαζί με αλμυρές παρασκευές. Από την άλλη, λαχανικά είναι τα φαγώσιμα μέρη ενός φυτού που δεν προέρχονται από τον καρπό του φυτού.
Aγγούρι: Δροσερό και διαιτητικό. Περιέχει βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει πολύ νερό οπότε βοηθά στην ενυδάτωση του σώματός μας και στην ικανοποίηση της πείνας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ντομάτα: Νόστιμη και πάει σχεδόν με όλα τα φαγητά ως σαλάτα. Eπίσης, την τρώμε μέσα στο sandwich, μαγειρεμένη ακόμα και λιαστή. Βοηθά στη λάμψη των μαλλιών μας και στην όραση καθώς περιέχει βιταμίνη Α. Επίσης, ενισχύει τα οστά λόγω βιταμίνης Κ και ασβεστίου. Χάρη στη βιταμίνη C, συμβάλλει θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αντι-γήρανση.
Μελιτζάνα: Αντιοξειδωτική και με πολλές διαλυτές ίνες βοηθά το πεπτικό σύστημα. Περιέχει πολύ νερό. Περιέχει σίδηρο και ανθοκυανίνη που συμβάλλει στην καλή όραση.
Καλαμπόκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη B και ανόργανα στοιχεία όπως μαγνήσιο. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επειδή όμως έχει πολλές θερμίδες, πρέπει να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα που θα σε συμβουλεύσει ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σου.
Η φύση μας προσφέρει πληθώρα φρούτων και λαχανικών που μας κάνουν καλό. Απόλαυσε τη γεύση και τα οφέλη τους!