Γεύση και ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία!
Μπαχαρικό. Λέξη συνδυασμένη πάντα στο μυαλό μας με τη νοστιμιά, το άρωμα, την πικάντικη γεύση. Σε άλλους αρέσουν σε μπόλικη ποσότητα. Μυρωδικά και καρυκεύματα που μας μεταφέρουν σε άλλους πολιτισμούς, άλλες εποχές, και ίσως μας θυμίζουν και το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μας.
Εκτός όμως απ’ το άμεσο όφελος που αντιλαμβανόμαστε, που είναι αυτό της βελτίωσης της γεύσης ενός φαγητού, τα μπαχαρικά έχουν και αρκετά οφέλη για την υγεία μας.
Καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ιδιότητες:
Πιπέρι: Το πιο δημοφιλές όλων των μπαχαρικών. Μαύρο ή λευκό, έχει καυστική γεύση. Είναι πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε καθώς και βιταμίνες Β και Α.
Γαρύφαλλο: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της κακοσμίας του στόματος και επίσης είναι κατά του πονόδοντου και της ημικρανίας. Αποτελεί φυσικό αναλγητικό.
Μοσχοκάρυδο: Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Ανακουφίζει απ’ τους πόνους από πληγές και χρόνιες φλεγμονές. Επίσης, βοηθά στην πέψη. Επίσης, συμβάλλει στη χαλάρωση και στον καλύτερο ύπνο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις.
Κρόκος Κοζάνης ή Σαφράν: Ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά όλης της υφηλίου . Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθά κατά της κατάθλιψης, της ναυτίας και της γήρανσης ενώ παράλληλα ενισχύει τη μνήμη. Παράλληλα, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών.
Κανέλα: Υπάρχουν δύο είδη κανέλας: Η Κασσία και η Κεϋλάνης. Η πρώτη βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και η δεύτερη περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Κύμινο: Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ανατολική κουζίνα. Περιέχει συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Extra Tip: Στην περίπτωση που είστε αλλεργικός σε κάποιο απ’ αυτά ή έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ρωτήστε τον γιατρό σας για την αποφυγή κατανάλωσης των μπαχαρικών ή για την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα.
Κάθε μπαχαρικό έχει τη δική του γεύση, τη δική του προέλευση και τη δική του ιστορία.
Η μαγεία της γαστρονομίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μπαχαρικά. Απολαύστε τα!