Ζώα. Στον κήπο μας, το σπίτι μας, την αυλή μας, τη φάρμα μας, τον στάβλο μας… Η αγάπη μας για αυτά οφείλει να είναι αδιαμφησβήτητη καθώς αποτελούν μέρος της ζωής μας, της κοινωνικοποίησής μας και της συναισθηματικής ισορροπίας μας.
Η ζωοθεραπεία, εδώ και χρόνια, θέτει στο κέντρο τα κατοικίδια ζώα (π.χ σκύλο, γάτα, άλογο, γαϊδούρι, κουνέλι) ως σημαντικούς παραλήπτες των συναισθημάτων μας και ως έμψυχα όντα που μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχική μας ανάταση. Ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσουμε μαζί τους, η παρέα τους, η φροντίδα τους και το παιχνίδι μας βοηθούν να εκφραστούμε, να αισθανθούμε υπεύθυνοι και να αναπτυχθούμε ψυχοκοινωνικά μέσω αμοιβαιότητας. Η επαφή με τα ζώα απομακρύνει το στρες και συμβάλλει στην αισιοδοξία και το χαμόγελό μας!
Ο θεραπευτής αξιοποιεί την ευεργετική επίδραση του ζώου στον άνθρωπο (θεραπευόμενο) για να μπορέσει να βελτιώσει τα συμπτώματα και την ψυχική κατάστασή του. Στην ουσία επιτυγχάνεται μια θεραπευτική διαμεσολάβηση με τη βοήθεια του ζώου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο website του Ελληνικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας:
Η ζωοθεραπεία επενδύει πάνω στην ικανότητα αμοιβαιότητας του ζώου, την ικανότητά του να γίνει υποδοχέας των ανθρώπινων συναισθημάτων και την ικανότητά του να κινητοποιήσει, να ενεργοποιήσει, να διαμορφώσει ένα συναισθηματικό δεσμό, να παροτρύνει τον άνθρωπο –παιδί, έφηβο, ενήλικα, ηλικιωμένο– στην κοινωνικοποίηση, στο παιχνίδι, στη επίτευξη στόχων, στην οριοθέτηση.
Στο πλαίσιο εκπαίδευσης, επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης μπορούν να λάβουν την κατάλληλη κατάρτιση ώστε να χρησιμοποιήσουν τη ζωοθεραπεία ως μέσο βελτίωσης της υγείας και της ψυχολογίας του ανθρώπου κτλ.
Η ευεργετική επαφή με τα ζώα αποτελεί έναν ισχυρό αρωγό για τον άνθρωπο!